Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Hankehelvetistä tuloksiin

6.3.2013 13.25 | Veli-Pekka Päivänen

Suomi ja koko Eurooppa valmistautuu uuteen EU ohjelmakauteen 2014-2020 mielenkiintoisissa tunnelmissa. Euroopan talous yskii eikä kasvua ei ole näkyvissä muutamaan vuoteen. Kasvua on haettava uudella tavalla. Nykyinen hankevetoinen kehittämismalli ei toimi.


Suomi on ollut EU:n jäsenenä vuodesta 1995 lähtien. Siitä saakka täällä on käytetty miljardeja euroja monenlaiseen kehittämiseen. Tämän talven aikana julkisvetoisen kehittämisen tuloksellisuudesta on tehty useita selvityksiä. Viime päivinä tikun nokkaan on nostettu strategiset huippuosaamiskeskittymät eli SHOKit. Muutama viikko sitten esiteltiin selvityksiä, joissa todettiin, että EU:lta saatu kehittämisrahoitus ei ole saadun rahan arvoista. Tämä on mielenkiintoinen ja uusi laskutapa. Tutkimuksen mukaan EU:lta saatu miljoonan kehittämisraha ei ole välttämättä miljoonan arvoinen vaan sen arvo voi olla jopa täysi nolla.

EU:n myötä meille on syntynyt oma kehittäjä- ja hankevetäjien verkosto, joka on ollut täysin riippuvainen EU-rahoituksesta.  Hankemaailma näyttää elävän tutkimusten mukaan omaa elämänsä ja siihen on syntynyt jopa oma kieli ja omat pelisäännöt. Tästä on hyvänä esimerkkinä se, että hankkeen kannalta tärkein uutisoitava asia on saatu rahoituspäätös ja että hankkeen päätulos on uusi hanke. Monesti tuntuu, että kyse on kehittämisen edistämisen jalkauttamisesta eli täydestä hölynpölystä.

Remontin paikka

Nyt on aika remontoida koko hankemaailma täysin uusiksi. Jos saisin itse päättää, niin laittaisin jokaiselle hankkeelle pakolliseksi yritysvaikutusarvioinnin ennen ja jälkeen. Toiseksi lyhentäisin hankkeiden kestoa korkeintaan kahdeksi vuodeksi. Nykyisin hankkeet jatkuvat ja jatkuvat ja jatkuvat ja jatkuvat usean peräkkäisen hankkeen johdosta jopa kymmenen vuotta.  Kolmanneksi vaatisin jokaiseen hankkeeseen omarahoitusosuutta 50 %. Näin varmistettaisiin, että hakijaorganisaatio on itse sitoutunut riittävästi toimintaan ja hankkeen jälkeiseen aikaan. Pahimpia esimerkkejä ovat 100 %:lla rahoitetut omat hankkeet. Neljäntenä teesinä ottaisin käyttöön tulospalkkion eli hanke saisi niukan perusrahoituksen ja mikäli tulokset saavutetaan tai ylitetään, niin maksettaisiin tulospalkkiota. Nyt hankkeille myönnetään jatkoaikoja, jotta rahat saadaan käytettyä.

Nyt on suuri vaara, että tulevia hankerahoja käytetään normaaliin toimintaan, kun kaikki tahot säästävät ja pyrkivät naamioimaan normaalin toiminnan hankkeiksi. Hankerahoitus pitää palauttaa takaisin siihen mihin se on tarkoitettu: hankkeilla pitää tehdä pysyvä muutos, joka otetaan käyttöön hankkeen päättymisen jälkeen. Tämä periaate tulee pitää kirkkaana mielessä uuden ohjelmakauden toteutusta mietittäessä. Onneksi kehittämisrahat vähenevät ja hyvistä hankkeista voidaan valita vain parhaimmat rahoituksen piiriin. Parhailla hankkeilla voimme tehdä muutoksia jopa nopeastikin.

Rahoittajia, päättäjiä ja yrityksiä kiinnostavat eniten saavutetut tulokset eivätkä hankkeet sinänsä. Keski-Suomessa päätuloksina pitää olla uudet yksityisen sektorin työpaikat, uudet yritykset sekä uudet vientitulot. Näitä tavoitteita täyttäviä hankkeita valmistelen ilomielin rahoituskelpoisiksi myös tulevalla ohjelmakaudella.

 

2 kommenttia "Hankehelvetistä tuloksiin"

Sari Saarinen 6.3.2013 15.06

Loistava kirjoitus!!!!

Eikun toteutukseen asap!

Sari

Lasse Liukkonen 19.3.2013 9.29

Vaikea olla kirjoituksen kanssa eri mieltä.

Itse autan suomalaisia yrityksiä Kiinaan ja aina joskus kohdalle sattuu asiakas, jota tuntuu kiinnostavan ainoastaan minkälaista julkista rahoitusta projektille on saatavissa.

Julkinen rahoitus on erittäin tarpeellinen apu kansainvälistyville yrityksille, mutta kyllä tavoite eli kannattavaan liiketoimintaan pyrkiminen pitäisi olla ykköstavoite ja aina kirkkaana mielessä.

Kommentoi "Hankehelvetistä tuloksiin"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.