Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Hienoa VR!

25.3.2013 8.12 | Olli Ristaniemi

Kyllä Suomen Valtion Rautatiet on hyvä. VR:tä tunnutaan  moitittavan epäsäännöllisen säännöllisesti. Itselläni on VR:stä viimeaikaisten kokemusten perusteella vain hyvää sanottavaa.

Matkustin viime viikolla yöjunalla Kolariin, revontulien ja kevätauringon maahan Lapin Äkäslompoloon. Iltajuna Jyväskylästä Tamperelle  myöhästyi lähdöstä vajaan tunnin. Syy tiedotettiin heti: opastinlaitevika Tampereen ja Jyväskylän välillä. Sekä konduktööri että junan kuljettaja tiedottivat jatkuvasti mikä on tilanne ja missä mennään. Myös meille Kolariin menijöille tiedotettiin, että Lapin juna odottaa. Tampereella puolenyön aikaan olivat Lapin junan konduktöörit vastassa ja ohjasivat minut ja muut Lappiin menijät henkilökohtaisesti ja ripeästi oikeisiin vaunuihin.


VR:n henkilökunta kunnostautui myös viime elokuun lopulla Petäjäveden dramaattisessa junaonnettomuudessa, jossa olin mukana. Heti rysähdyksen tapahduttua junan kuljettaja kertoi mitä oli tapahtunut. Konduktöörit hakivat lääkäreitä ja sairaanhoitajia junan matkustajista. Itkeviä lapsia ja matkustajia rauhoitettiin, annettiin ohjeita ja kartoitettiin mahdollisia loukkaantuneita. Tiedotettin, että Keski-Suomen palastuslaitos on tulossa ja että onnettomuuspaikalle on tilattu takseja ja busseja, jotta matkustajat pääsevät jatkamaan matkaan. Kun palastuslaitos tuli paikalla, kartoitettiin heti loukkantuneita ja kerrottiin mistä kriisiapua on saatavissa. 

Olin reilut vuosi sitten kuukauden Berliinissä opiskelemassa saksan kieltä ja tutustumassa saksalaiseen yhteiskuntaan. Matkustelin tuolloin paljon Saksan rautateillä (DB = Deutsche Bahn). VR:llä ei ole mitään häpeämistä verrattuna Deutsche Bahniin. Saksan lehtitietojen mukaan tuolloin joka neljäs ICE (Inter City Express) oli myöhässä. Itse koin tämän, kun lähdit Leipzigiin, ICE Kielistä Berliinin kautta oli kuulutuksen mukaan 20 minuuttia myöhässä teknisen vian vuoksi. Tulomatkalla juna pysähtyi  jonnekin Wittenbergin tienoille, syy kuulutuksen mukaan opastinlaitevika. Ja sitten Berliinissä myöhemmin tapahtui täydellinen Stromausfall eli sähkökatko Berliinin alueen junanohjauksen keskuksessa. Kaaos oli huima ja kesti kolme tuntia. Ja seuraavana päivänä tiedotusvälineet pohtivat, nyt jo tällainen kaaos ja talvi ei ole vielä tullut. 

Tietysti on niin, että tekniikka aina joskun pettää tai luonnonolosuhteet aiheuttavat ongelmia myös Suomessa. Mielestäni VR hoitaa tehtävänsä hienosti ja siihen tulee panostaa kuten myös kaikkien olemassa olevien ja uusien ratojen kehittämiseen.

Ei kommentteja "Hienoa VR!"

Kommentoi "Hienoa VR!"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.