Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Vanhasta uuteen

16.4.2013 9.57 | Veli-Pekka Päivänen

Suomen talouden tulevaisuus on sankan sumun peitossa. Kukaan ei tunnu tietävän milloin ja missä kaivattu kasvu alkaa. Jatkuva rakennemuutos on haastanut suomalaisen hyvinvointimallin.


 

Suomi ja erityisesti Keski-Suomi tarvitsevat lisää yksityisen sektorin työpaikkoja, investointeja ja menestyviä yrityksiä, jotta nykyinen hyvinvointi voidaan säilyttää. Tavoitteet saavutetaan kun meillä on vientiä ja menestyviä yrityksiä sekä tehokas julkinen sektori. Uutta kasvua syntyy jatkossa eniten yritysten osaamisesta ja innovaatioista. Mielestäni EK on oikeassa, kun se on todennut: "Julkisen sektorin ei pidä omilla toimillaan valita tulevaisuuden menestysaloja eikä menestysyrityksiä. Sen tehtävänä on luoda hyvä toimintaympäristö kaikelle yritystoiminnalle. Taloudessa pitää luottaa yritysten kehittymiseen."

Rakennemuutoksissa on aina myös jotain hyvää. Kriisi pakottaa tarkastelemaan vanhoja toimintatapoja ja nostaa esille tehokkaampia uusia malleja. Uskon, että antamalla vastuuta enemmän yrityksille saadaan aikaan tehokkaampaa toimintaa.

Aluekehittämiseen tarvitaan uusi kehittämismalli. Se voisi olla M. Porteria mukaillen "vanhasta uuteen". Uusi malli korostaa hyvinvoinnin luomista, vanha sen jakamista. Uuden mallin perusta on yksityinen sektori, vanhan valtion ja kuntien organisaatiot. Uusi malli korostaa kannattavaa liiketoimintaa, vanhassa tuettu liiketoiminta on vahvasti läsnä. Uudessa mallissa yritykset ovat vientiin orientoituneita, vanhassa mallissa yritykset palvelevat paikallisia yhteisöjä ja liiketoimintoja. Uudessa mallissa taitavat ja kokeneet yksilöt osallistuvat liiketoiminnan kehittämiseen, vanhassa julkisen toiminnan kehittämisellä on suurempi huomio. Uudessa mallissa toteuttamisesta vastaavat yksityisen sektorin toimintaorganisaatiot, vanhassa yhteiskunnan ylläpitämät organisaatiot.

 

Uusi malli Keski-Suomessa

Keski-Suomessa on jo syntynyt uuden mallin kaltaista toimintaa: HUBIK yhteisö Keuruulla on hyvä esimerkki tästä yrityslähtöisestä kehittämistavasta. Toinen hyvä esimerkki uudenlaisesta kehittämisestä on businessenkelitoiminta (Business Angels Finland Oy), jossa kokeneet ja vaurautta hankkineet yrittäjät sijoittavat pääomiaan uusiin innovatiivisiin yrityksiin. Myös yliopiston ja ammattikorkeakoulujen opiskelijat ovat perustaneet oman yrittäjäyhteisön opiskelijoille - JES, Jyväskylä Entrepreneurship Society. Lisäksi Keski-Suomen matkailuyritykset tekivät yhdessä uuden yrityslähtöisen strategian ja ovat sitoutuneet toteuttamaan sen yhdessä.

Tällaista yrityksistä ja alhaaltapäin kumpuaavaa toimintaa tarvitaan ehdottomasti lisää. Toivottavasti tulevalla ohjelmakaudella on paljon nykyistä vähemmän julkisia kehittämishankkeita ja enemmän toimintaa yrityksissä.

 

Yksi kommentti "Vanhasta uuteen

Sami Etula 22.4.2013 8.12

Hienoja ajatuksia. Noin tämän juuri pitää olla. Julkinen mahdollistaa - yritykset toimii.

Ei tarvitse kuin miettiä, että miksi Sievi on yksi menestyneimmistä kunnista Suomessa - Siellä ymmärrettiin jo vuosia sitten että luomalla oikea ympäristö ja asenne toiminnalle, yritykset kyllä huolehtivat muusta.

Onneksi Keski-Suomessakin näyttää nyt lupaavammalta - etenkin JES:n toiminta ja ilmapiiri opiskelijoiden keskuudessa vaikuttaa hyvältä. Kiitos tästä Janne Puustiselle ja koko JES:n tiimille.

Kommentoi "Vanhasta uuteen"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.