Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Keski-Suomi ON! - mutta millainen? Tule ja vaikuta!

16.5.2013 11.32 | Hannu Korhonen


Keski-Suomen tulevaisuuden menestystekijöitä pohditaan juuri nyt. Mikä on maakunnan vientiyritysten kilpailukyky, jatkuuko koulutussektorin menestys, onnistummeko maakunnan sisäisessä yhteistyössä ja kansainvälisyydessä?


 

Miten kehittyvät yksityinen ja julkinen palvelutuotanto?

Miten voimme generoida monipuolisesta osaamisesta enemmän yrityksiä ja työpaikkoja?

Ovatko liikenneyhteydet kunnossa?

Miten kuuluu nuorten ääni tämän päivän päätöksenteossa?

Jakautuvatko kulttuuripalvelut maakunnassa tasapuolisesti?

Tässä vain muutamia kysymyksiä, joiden ratkaisemiseen tarvitaan käytännön kokemuksia, viisaita näkemyksiä ja kriittistä puntarointia maakunnan tulevia päätöksiä varten.


Keskustele verkossa

Tähän mennessä tehdyn ennakointityön, asiantuntijakuulemisten, tulevaisuusfoorumin ja seutuvalmistelujen jälkeen ehdotukset maakunnan tulevaisuusvaihtoehdoista sekä aluerakenteen tavoitteista valmistuvat kesäkuussa. Valmisteluaineisto kootaan verkkoon, osoitteeseen www.keskisuomi.info/strategia. Toivomme, että tästä käynnistyy vilkas verkkokeskustelu. Seuraa sivua!


Astu laivaan!

Keski-Suomen foorumissa ja risteilyllä 4.-5. lokakuuta maakunnan tulevaisuustyö jatkuu suurimmalla mahdollisella joukolla. Foorumi Helsingin Messukeskuksessa pohjustaa keskustelua korkean tason puheenvuoroin valtiovallan, oman maakuntamme, elinkeinoelämän ja nuorison näkökulmista. Risteilyllä odotamme runsasta osanottoa lauantain tulevaisuustyöpajoihin, joissa Keski-Suomen tulevaisuutta tarkastellaan erilaisista näkökulmista.

 

Kutsumme teidät, eri alojen - myös arjen - asiantuntijat, tuomaan ehdotuksenne, kriittiset mielipiteenne, kokemuksenne ja näkemyksenne työhön Keski-Suomen parhaaksi. Tarvitsemme uutta ajattelua ja raikkaita ideoita. Tallink Europan koko konferenssikansi on tässä käytössä kello 10 - 12.

Tule ja vaikuta yhteiseen tulevaisuuteemme.  

 

Keski-Suomen risteilyllä tehtävä työ liittyy Keski-Suomen maakuntasuunnitelman ja -ohjelman 2014 - 2017 valmisteluun, joka käynnistyi alkuvuodesta 2013. Uusi Keski-Suomi -strategia valmistuu kesään 2014 mennessä.

Lue lisää foorumista ja risteilystä: www.keskisuomi.fi/keskisuomiristeily

Ilmoittaudu mukaan: www.matkatoysa.fi/keskisuomiristeily

 

 

 

 

 

 

Yksi kommentti "Keski-Suomi ON! - mutta millainen? Tule ja vaikuta!

Marita Salenius 17.5.2013 13.07

Uutena kunnallispolitikkona ja maakuntavaltuutettuna joudun heti näin "urani" alkuun itselleni toteamaan, että taidan olla väärässä ammatissa - maanviljelijä/karjatalous -, sillä työni sitovuudesta johtuen tällaisille laivaristeilyille on aivan mahdotonta päästä. Mutta oletan ja luotan, että tietoa kyllä saan tuloksista, joihin en tällä merenpäällistyylillä pysty itse vaikuttamaan. Mikään sotahan ei yhtä miestä kaipaa - sanotaan. Mutta naista voisi kaivatakin. Toivottavasti näitä näkemyksien esittämistilaisuuksia kuitenkin tulee muita ja lähellä, kuten oli Keuruulla juuri 15.5. Motiivi-seminaari, jossa jotakin syntyi, vaikkakin pintapuolisesti - aikahan oli rajallinen.

Keski-Suomi ja keskisuomalaisuus on jotakin sellaista, johon ei voi samoin tarttua, kuten vaikka karjalaisuuteen tai savolaisuuteen, joissa jo murre mahdollisesti ilmaisee vastapelurille, mistä päin sitä ollaan. Vaajakosken tehdaspaikkakunnan kulttuuriin syntyneenä keskisuomalaisuus on ollut voimallisesti lapsuudenmaisemani tuomaa työn ja toimeentulon varmuutta. Pandan lakumassa tuoksui koulutien varrella. Kesätöitä oli aina tarjolla - valitsemaankin pystyi. Jyväskylä - se kaupunki - oli vieressä, mutta muutoin asuttiin lähes maaseutumaisesti. Suuret määrät tehtaita olivat hyvin maisemoituneet, josta vanhan voimalaitoksen ja naulatehtaan alue on/oli hyvä esimerkki. Tehtaan pilli ilmoitti huudollaan ruokatunnin ja työpäivän päättymisen.

Mutta miten on nyt? Maisemat ovat samat, mutta kun jo 30-vuotta Multialla asuneena Vaajakoskella poikkeaa, on valju olo; eikä pelkästään siksi, että vanha kouluni Savonmäen juurelta on purettu. Keski-Suomi on ollut voimallisesti teollisuuden merkkaamaa - puun ja sellunkeiton maakunta: Äänekoskella ominaistuoksunsa, Jämsänkoskella komeaa tehdasjonoa, Kaipolan kauaksi näkyvät savut.

Mitä me tuotamme tulevaisuudessa, jos puulle ei uutta käyttöä keksitä. Pienet ja keskisuuret yritykset ja varsinkin sahat ovat käyttöpääomakriisissä jo nyt. Tuleeko aavekaupunkeja ja rikkinäisiä ikkunoita? Seuratkaamme naapurimaakunnan Varkautta, joka elää jo nyt lähdön tunnelmissa.

Kuluttaminen ja kaiken sorttinen hilavitkuttimien ostaminen on päivän sana. Talous tuntuu pyörivän lähes pelkästään turhuuksien torin varassa. No ehkei sentään, mutta päivän sanomana monen taloushenkilön suusta kuulee ainakin yhden yhteisen sanan - kulutus.

Toivottavasti siellä seminaarissa löydätte uutta ja pidätte myös vanhasta kiinni, sillä kilpailu on kovaa maakuntatasollakin. Joka alueella on luontoa tarjolla ja matkaajien euroja hamutaan. Kuka keksii pyörän uudestaan ja se ikiliikkujakin on vielä rakentamatta. Tärkeintä mielestäni kuitenkin on muistaa, että Keski-Suomi ei ole vain Jyväskylä, jota muut hartiat kumarassa huokaillen katsovat.

Kommentoi "Keski-Suomi ON! - mutta millainen? Tule ja vaikuta!"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.