Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Riskillä rajoille

18.9.2013 13.25 | Veli-Pekka Päivänen

Pesäpallo on hieno ja strateginen laji. Entisenä pesäpalloihmisenä otan mielellään oppia kyseisestä lajista myös aluekehitykseen.

Ollessani Imatralla 1990-luvulla pohdimme IPV:n uutta slogania ja yhdeksi vahvaksi ehdokkaaksi nousi slogan "Rajat kiinni".
Haimme yhteistyökumppaniksi rajavartiolaitosta ja tullia. Silloisissa epävarmoissa ajoissa kyseinen teema toimi erinomaisesti.
IPV voitti mestaruuden vuonna 1991 ja saavutti hopeaa vuonna 1993.
Ja Suomen rajat kestivät Neuvostoliiton hajoamisen tuoman uhkan.


Ajat ovat muuttuneet ja ulkopelistä tulee siirtyä rohkeaan sisäpeliin.  Rajateemaa hyödyntäen uusi slogan voisi olla: "Riskillä rajoille" - eli puhkaistaan rajat ja tyhjennetään pajatso. Keski-Suomi tarvitsee uusia vientituloja, uusia työpaikkoja, uusia kansainvälisiä matkailijoita sekä uutta pääomaa. Venäjän talouden kasvu voisi tuoda näitä kaikkia myös Keski-Suomeen, mikäli meillä on siihen halua ja kykyä.

Viime viikolla Tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy julkaisi tutkimuksen venäläisen viisumivapauden vaikutuksista Suomeen. Tutkimuksen mukaan venäläiset toisivat rahaa Suomeen 3 miljardia euroa vuodessa nykyisen miljardin sijaan. Uusia työpaikkoja syntyisi 12 000. Keski-Suomi voisi viiden prosentin maakuntana saada tästä potista 150 miljoona euroa rahaa/vuosi ja 600 uutta työpaikkaa. Keski-Suomen matkailuyritykset ovat jo asettaneet tavoitteeksi kolminkertaistaa venäläisten matkailijoiden määrän Keski-Suomessa. Kannattaisiko myös muilla toimialoilla lyödä oikein kunnon riskillä rajan läpi?

Venäläisten viisumivapaus on joka päivä päivän lähempänä, tosin emme vielä tiedä tarkkaa päivämäärää. Nähdäkseni viisumivapauden suurimpana esteenä ovat asenteet. Tekniset esteet ovat poistumassa uusien 16-kaistaisten rajanylityspaikkojen myötä. Keski-Suomi tuskailee liikenneyhteyksien kanssa Helsinkiin: oikorata ei oikein etene, lentoliikenne on niin ja näin ja nelostien parannukset ovat pysähdyksissä. Mitä jos tehtäisiinkin erittäin nopea junayhteys suoraan Jyväskylästä Pietariin ja Moskovaan?

TAK Oy:n tutkimustulokset ovat kokonaisuudessaan luettavissa:

http://mb.cision.com/Public/441/9463802/9d42ead4978318b8.pdf

3 kommenttia "Riskillä rajoille"

Hannu Penttinen 18.9.2013 15.09

Moro!
Hyvä keskustelun avaus - eikä ihan ensimmäisiä tässä aiheessa. Itsekin vielä jonkinvahvuisilla puujaloilla seisovasta tehdaskaupungista täydellisesti juurillani olevana olen ihan samaa mieltä. Juna tuli ja melekeen asemalle jo, kannattaisi hypätä kyytiin koko porukalla.
-hannu

Ahti Ruoppila 24.9.2013 11.57

Kannatan! Venäjä on markkina-alueena, pääomiltaan ja turismipotentiaaliltaan sen verran iso kala, että kannattaa pyytää vaikka ei saisikaan. Nopea junayhteys tarvittaisiin. Meillä pitäisi edes joku "iso vuosikymmenten hanke". Nyt vain sammutellaan tulipaloja (näivettyvä lentoliikenne) ja ammutaan haulikolla pienet panostukset laajalle, jolloin vaikuttavuus jää mitättömäksi.

Maakuntaliiton ja MYR:in seminaareissa on Venäjä-panostukset saaneet lähes yksimielistä innostusta. Muutetaan siis hyvä pöhinä teoiksi!

Reijo 12.11.2015 13.34

Nyt on rajat olleet riskillä auki. Tulevaisuus ja menestys riippuu siitä, miten osataan luovasti hyödyntää maahan tullut resurssi, uusi työvoima. Mikäli asiaan osataan suhtautua oikein ja luoda uusia mahdollisuuksia, Suomessa voidaan nähdä paljonkin vaurautta.

Kommentoi "Riskillä rajoille"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.