Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Yrittäjä, katso itään!

1.11.2013 12.49 | Veli-Pekka Päivänen

Melkein kymmenen prosenttia keskisuomalaisista on vailla oikeita töitä. Syyskuussa työttömänä oli 18 000 ja työllistämistoimenpiteissä liki 8 000, yhteensä 26 000 ihmistä. Työttömien määrä tulee kasvamaan vielä kasvamaan, sillä kaupungit ja isot yhtiöt käyvät parhaillaan YT-neuvotteluita, joiden kohteena on tuhansia työntekijöitä.


Mistä löytyisi työttömille ja koulusta valmistuville uusia työpaikkoja, kun julkinen sektori ja suuret yritykset eivät enää työllistä entiseen malliin? Nopein tapa synnyttää uusia työpaikkoja on olemassa olevat pk-yritykset. Tosin ne tarvitsevat lisää asiakkaita, jotta voisivat palkata uusia työntekijöitä. Uusia asiakkaita pitäisi löytyä mielellään Keski-Suomen ulkopuolelta.

Toinen merkittävä vaihtoehto synnyttää uusia työpaikkoja on ns. start up -yritykset eli uudet kasvuyritykset. Uusien yritysten suurin kasvun haaste on saada ulkopuolista rahoitusta. Suomessa toimivat pankit ovat kiristäneet rahahanoja vakavaraisuussäännösten takia ja riskirahaa onkin haettava ulkomailta. Tähän saakka riskirahaa on etsitty Euroopasta ja Amerikasta, mutta nyt katseet ovat kääntyneet Venäjälle. Viime viikkojen aikana tiedotusvälineissä on ollut juttuja miltei päivittäin erilaisista riskirahoitusmahdollisuuksista Venäjältä.

Uusi Suomi kertoi 29.10.2013, miten teknologiaan erikoistuneen verkkolehden, Slonin, venäläinen toimittaja oli matkustanut Suomen halki Vaasasta Imatralle etsiessään kiinnostavia start upeja.

- Vakuutuin siitä, että tämä kylmä maa, jossa asuu 5,5 miljoonaa ihmistä, on täynnä ideoita. Ja vahvaa halua tehdä jotain sellaista, mikä hämmästyttää koko maailman ja tekee jokapäiväisestä elämästä entistä parempaa, toimittaja kertoi.

Helsingin Sanomien (31.10.2013) jutun mukaan Moskovassa oli lokakuun lopussa kansainvälinen innovaatiotapahtuma, jossa sata alle 35-vuotista yrittäjää esitteli ideaansa sijoittajille. Suomesta kilpailuun pääsi mukaan 6 yrittäjää. Vastaavanlainen tapahtuma järjestetään marraskuussa Helsingissä.

Tuore Keski-Suomen kauppakamarin jäsentiedote (31.10.2013) kertoo, että myös keskisuomalaiset kasvuyritystiimit ovat etsineet rahoittajia Venäjältä.  Kasvu Open Runway to Growth -tapahtuma järjestettiin Pietarissa 2.10.2013. Pietarilaiset bisnesenkelit olivat erittäin halukkaita järjestämään uusia kohtaamisia Kasvu Open -finalistien kanssa ja olivat myös valmiita tulemaan Jyväskylään tapaamaan muitakin kasvuhakuisia yrityksiä.

-Oli yllättävää, että Pietarissa on aivan oikeasti halua ja kykyä sijoittaa ison kasvun nälän omaaviin, kansainvälistä liiketoimintaa harjoittaviin yrityksiin. Tuntuu, että mittakaava mukaan lähtöihin on lähes samaa tasoa kuin Piilaaksossa ja vain 4,5 tunnin matkan päässä Jyväskylästä! sanoo Music.Info -tiimin vetäjä Kari Halttunen.

Maailma ja varsinkin rahoitusmaailma muuttuu kovaa vauhtia. Katse kääntyy lännestä itään. Jospa sieltä nousee jatkossa muutakin kuin aurinko!

 

 

 

3 kommenttia "Yrittäjä, katso itään!"

Antero Mattila 5.11.2013 10.01

Totta tosiaan, yritykset eivät saa rahaa pankista ja uudet rahoituslähteet avautuvat. Kotimaisena esimerkkinä toimikoon Vision+ rahasto, joka sai uutta pääomaa 50 miljoonaa. Rahasto ei halua omistusta vaan osuuden tulevaisuuden liikevaihdosta.

Veli-Pekka Päivänen 5.11.2013 10.01

Uusien yritysten ympärillä on mielenkiintoista pöhinää päivittäin. Ensi viikolla on Helsingissä suuri asiaan liittyvä kv tapahtuma SLUSH. Osallistujia on tuhansia. Lisätietoa www.slush.fi. Keski-Suomestakin menee porukkaa bussilasteittain.

Luotan siihen, että suomalaiset pystyvät kehittämään uusia innovaatioita ja niihin löytyy uusia rahoitustapoja.

Lasse Liukkonen 9.12.2013 9.30

Kyllä se vain niin on, että jos markkinoilta irtoaa niukalti euroja, niin sitten kassaan on haettava Venäjän ruplia ja Kiinan yuaneja.

Kommentoi "Yrittäjä, katso itään!"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.