Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Saksalainen tehokkuustoimisto ei piiperrä

20.11.2013 9.40 | Hannu Koponen

Ongelmallisia sanoja on monia. Esimerkiksi tehokkuus on parempi sana kuin kestävyys. Pienellä pesulla tehokkuus on kuitenkin kestävää. Tämän opin Ruhrin alueella vieraillessani, kiitos Sitran ja Jyväskylän kaupungin yhteisen hankkeen "Resurssiviisas alue".


Yritys kiinnostuu, kun kuulee mahdollisuudesta lisätä tehokkuutta. Selvyyden vuoksi, nyt en puhu tehokkuuden lisäämisestä työntekijöitä vähentämällä. Tehokkuus voi olla kuitenkin kestävyyttä.  Sepä tapahtuu näin: koska raaka-aineen hinta on globaalisti sama, on raaka-aineiden säästäminen yksi kilpailuvaltti. Ruhrin alueella on tarjolla paikallisesti "Effizient Agentur NRW" joka auttaa halukkaita pieniä ja keskisuuria yrityksiä resurssitehokkaammiksi - vanhoja tuttuja ajatuksia energiatehokkuuden, materiaalitehokkuuden ja vesitehokkuuden parantamiseksi.  Nämä ovat aina huipputasolla, kun yritykseltä kysytään. Mutta - aina on mahdollisuus parantaa.

Usealla perinteisellä alalla prosessit ovat hioutuneet huippuunsa vuosikymmenien aikana. Pienellä yrityksellä ei ole aikaa kyseenalaistamiseen, kun samalla pitää selvitä seuraavaan vuosineljännekseen. Mutta, jos apuun tulisikin tehokkuustoimisto, energiatoimiston tavoin. Tehokkuustoimisto tekee konkretiaa, tutustuu yrityksen tuotantoprosessiin ja seuraa materiaali-, vesi- ja energiavirtoja. Tämän jälkeen tulee yleensä kolmas osapuoli, konsultti, mukaan. Perehtynyt asiantuntija pohtii keinot vähentää kulutettavia resursseja, tekee suunnitelmat ja keskustelee niistä asiakkaansa, yrityksen kanssa. Ja kas, näin on syntynyt suunnitelma siitä, mitä muutoksia ja investointeja tulisi tehdä, mitä ne maksavat ja paljonko ne säästävät kuluja. Osavaltion resurssiministeriö maksaa konsulttipalkkioista puolet. Eikä tämä homma ole pientä piiperrystä tai hihhulointia: 15 vuoden aikana 1200 pientä ja keskisuurta yritystä Ruhrin alueella on käyttänyt tätä palvelua. Ja näinkin Saksa menestyy ja talous porskuttaa vahvana.

 

Yksi kommentti "Saksalainen tehokkuustoimisto ei piiperrä

Lasse Liukkonen 9.12.2013 9.30

Yritysten tehokkuus on saatava huippuunsa Suomessa nopeasti, koska Kiinassakin tehostamisen tarve on huomattu palkkojen noustessa ja inflaation kiihtyessä. Suomalaisten yritysten on säilytettävä, ja mielellään kasvatettava, etumatkaa kaikin mahdollisin keinoin.

Kiinassa toiminnan tehostaminen on vielä helppoa kun paikalliset yritykset voivat ottaa käyttöön automaatiota, mutta Suomessa asia on mietittävä tarkemmin vaikkapa resurssiviisauden kautta.

Kommentoi "Saksalainen tehokkuustoimisto ei piiperrä"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.