Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Ei käänny ilman ihmistä

10.2.2014 14.41 | Raija Partanen

Verkkokauppa Amazon myy Googlen käännösohjelmalla käännettyä kirjallisuutta. Moni maailmakirjallisuuden klassikko kääntyy mm. suomeksi helposti, nopeasti ja halvalla, kun teknologialla korvataan ihmistyövoima eli kääntäjät. Kuten tunnettua - ihmisillehän ainakin toistaiseksi pitää maksaa palkkaa.


 

Helsingin Sanomien uutisessa aprikoitiin, pitäisikö tällaisesta teknologian käytöstä olla huolissaan. Sen voi jokainen itse arvioida vaikkapa oheisen lyhyen käännöstekstin perusteella.  Teos on Arthur Conan Doylen Memoirs Of Sherlock Holmes (Sherlock Holmesin muistelmat): "Olimme jättäneet Reading kaukana takanapäin ennen hän iski viimeisin niistä istuimen alle, ja tarjosi minulle hänen sikari-tapaus."

Suomen kieli on rakenteeltaan sen verran omalaatuinen, että käännösohjelmat eivät käännöksistä selviä, ja tarvitsemme edelleenkin ammattitaitoisia ihmisiä vieraskielisen kirjallisuuden saattamiseen meidän suomalaisten iloksi omalla kielellämme.

Suomen kieli ja automaattikäännös osoittautuvat ainakin tässä vaiheessa tuhoon tuomituksi yhtälöksi. Sen sijaan mielenkiintoista ja älykästä näkemystä teknologioiden käytöstä tarjoaa futuristi, kauppatieteiden tohtori Elina Hiltusen ja teknologian tohtori Kari Hiltusen teos Teknoelämää 2035.

Mutta se onkin sitten jo kokonaan eri tarina.

Elina Hiltusen näkemyksiä aiheesta sopii tulla kuulemaan seuraavaan tulevaisuusfoorumiin "Luovuus Keski-Suomen kilpailutekijänä" 7.5.2014 Aalto-salille.

 

Ei kommentteja "Ei käänny ilman ihmistä"

Kommentoi "Ei käänny ilman ihmistä"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.