Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Kieli poskessa hanketietokannassa

12.3.2014 14.43 | Merja Lahti
Pyrkisikö sitä edistämään kehittämisen tukemisen jalkauttamista vai...?

Pyrkisikö sitä edistämään kehittämisen tukemisen jalkauttamista vai...?


(Olen erottanut tekstissä suorat lainaukset kursiivilla.)

Motivoidakseni itseäni tässä taannoin lomaviikon viettoon, lueskelin EU:n rakennerahastohankkeiden tietokantaa netissä. Välillä en tiennyt, itkeäkö vai nauraa. Tietokannastahan pitäisi selvitä, mitä hankkeissa tavoitellaan, mihin toimenpiteisiin hankerahoja käytetään ja erityisesti mitä hyötyä hankkeista on.


Sieltä selvisi, että projekteissa koordinoidaan, mahdollistetaan, mallinnetaan, hyödynnetään, luodaan, tuetaan ja pyritään vakiinnuttamaan.

Mallintaminen tuntuu olevan hankemaailmassa vilkasta, moni mallintaa päivät pääksytysten, aamusta iltaan, kuukausipalkalla. Joku esimerkiksi mallintaa esihautomotyyppisen toiminnan käynnistämistä yhteistyössä verkon kanssa alentamaan kynnystä osallistua yrittäjille tarkoitettuihin palveluihin.

Ai, miksikö? No siksi, että esihautomo tarjoaa yrittäjille luotavan kehityssetelin muodossa asiantuntija-apua osaamisen kehittämisessä.

Eräässä projektissa taas hyödynnetään aikaisempien vastaavista teema-alueista toteutettujen projektien tuloksia soveltaen ja kehittäen niitä uusissa ympäristöissä. Ja mikä mainiointa, projektin tavoitteissa yhdistyy käytännönläheinen työskentely välittömien kohderyhmien kanssa sekä vahva tutkimuksellinen ote, mikä mahdollistaa saavutettujen hyötyjen ja tulosten levittämisen valtakunnallisestikin. Vain välittömät kohderyhmät siis tulevat tässä kyseeseen, jäykät ja varautuneet älkööt vaivautuko.

Usein projektin tavoitteena on vahvistaa ja tukea kehittämistä, suunnittelua ja toteuttamista. Voiko kehittämisen vahvistaminen olla tavoite? Kyllä, tavoitteena voi olla jopa luoda tukirakenne, jonka avulla on mahdollista tukea muodollisesti epäpätevien pätevöitymispolkua. (Tässä kohti tiesin heti, itkeäkö vai nauraa. Nauroin.) Mutta aina ei pelkkä tukirakenteen luominenkaan riitä. Eräässäkin projektissa pyrittiin vahvistamaan voimaantumisen tukirakenteita. Jos pyrkiminen riittää tavoitteeksi tai toimenpiteeksi, ei rimaa ole kovin korkealle asetettu. 

Miten vaikeana - anteeksi, nykyäänhän mikään ei ole vaikeaa - miten haastavana pidätte tällaista tavoitetta: Projektin tavoitteena on kehittää EU-hanketoimintaan osallistuvien tahojen ja toimijoiden yhteistyötä sekä verkottaa tärkeät toimijat keskenään siten, että kehittämisohjelmien vaikutus on tähänastista suurempi. Tavoite on äkkiä saavutettu, jos kehittämisohjelmien vaikutus on tähän asti ollut olematon.

Ja tässä vielä aukotonta perustelua koulutustarpeelle: Työyhteisöjen henkilöstöhallinnon ja osaamisen kehittämisen ammattilaisia koulutetaan, jotta heidän tietonsa ja taitonsa ohjata ja neuvoa työntekijöitä lisääntyvät. Näin tuetaan ja parannetaan työntekijöiden osaamisen kehittämistä. Niinpä.

Kyllä nauratti ja itketti. Mutta ihan asiallisesti ottaen, tällainen jargon syö katu-uskottavuutta kansalaisten keskuudessa. Kuka uskoo tällaista tekstiä luettuaan, että EU-rahalla saadaan aikaan hyviä ja hyödyllisiä tuloksia? Toivokaamme uuden EU-ohjelmakauden hankkeilta selkokieltä ja konkretiaa. Siinä tämän blogin motiivi.

2 kommenttia "Kieli poskessa hanketietokannassa"

Ulla Perämäki 12.3.2014 15.40

Merjan tuntuma hankkeista ja niiden kielestä on varmasti tuttu meille muillekin, jotka emme ole hankekielen asiantuntijoita. Lieneekö totta, että mitä monimutkaisemmin kirjoitettu ja kuvattu hanke, sitä epämääräisempi tavoite ja huonompi tulos?
Kaikkien hankkeiden tarkoituksena tulisi olla kansalaisten elämän helpottaminen, joko paremmilla palveluilla tai lisääntyvillä työpaikoilla. Jos nämä selkeät tavoitteet eivät toteudu, niin hanke on epäonnistunut.
Nämä tavoitteet pitäisi olla aivan selvät kaikille hankerahaa hakeville, mutta jos ei heille niin ainakin niille, jotka hankerahoja myöntävät.
Hankerahoja ei ole tarkoitettu eri organisaatioiden budjettirahoitukseen, vaikka hakijat täydellisesti "hankejargonin” hallitsevatkin!

Hannu Penttinen 12.3.2014 16.57

Moro!

Kiitos Merja mainiosta tutkivan journalistisesta sisällön analyysista koskien EU-tukien hakumenettelyjen perusteita.
Tavoitteiden riittävän moniselitteinen yksinkertaisuus niiden laadintaprosessissa, jopa pyhä sellainen, ilmeisesti takaa varmimman hakemuksen läpimenon.
Todellakin kiitos ja anteeksi

Kommentoi "Kieli poskessa hanketietokannassa"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.