Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Onko se nyt niin vaikeaa?

24.3.2014 9.30 | Hannu Koponen
Entäs jos kaikki pudottelisivat roskansa maahan...

Entäs jos kaikki pudottelisivat roskansa maahan...

Odotin viime viikolla illansuussa bussia suurehkon kaupan välittömässä läheisyydessä. Pysäkille kävelee kauppakassiensa kanssa rouva. Hän istahtaa bussipysäkin penkille ja kaivaa kassistaan suklaapatukan. Herkku sujahtaa rouvan suuhun ja käärepaperi tipahtaa maahan, siihen oikean käden viereen. Roska-astia oli heti siinä rouvan vasemman käden vieressä. Olin hämmentynyt, mutta samalla ymmärrän, että vahinkoja nyt sattuu.


Rouva kaivaa toisen suklaapatukan, jolloin teen päätöksen - yhden roskan tipauttaminen maahan on lipsus, toisen kohdalla kyse on käyttäytymismallista, joten toisen roskan kohdalla on puututtava asiaan. Arvaattekin varmaan, kuinka kävi. Roska putosi maahan, siihen ensimmäisen viereen. Minä nostin molemmat roskat maasta ja totesin rouvalle: "Minulla on aikaa kerätä näitä Teidän roskianne bussia odotellessani". Vastauksena oli ruma mulkaisu ja totaalinen hiljaisuus.

Poikkeuksellisen vähälumisen talven seurauksena ovat roskat olleet erittäin hyvin näkyvissä. Siellä ne tervehtivät meitä teiden varsilla; hampurilaisten käärepaperit, take-away kahvikupit, karkkipaperit ja ties sun mitkä roskat. Onko se nyt niin vaikeaa laittaa roska roskikseen? Kotonakaan emme pudota nenäliinaa olohuoneen lattialle tai jugurttipurkkia keittiön pöydän viereen. Miksi kotona automaationa tapahtuva yksinkertainen perustoiminto, roskan laittaminen roskikseen, ei päde julkisessa tilassa?

Joku siivoaa lopulta roskat pois, mutta missä on yksilön vastuu? Se joku saa palkkansa yhteiskunnalta eli meiltä. Pitäisikö tehdä ryhtiliike ja kantaa vastuuta myös omista teoista sekä muuttaa muutamaa omaa toimintamallia? Pitäisikö meidän katsoa peiliin ja nähdä kuka se siellä tuijottaa takaisin? Veroja kun vaan ei voi laittaa valtion maksettavaksi, maksajina olemme me itse.

Oma ratkaisuni vähäroskaisempaan ympäristöön on yksinkertainen. Jos roskista ei ole lähellä, laitan roskan taskuuni. Sieltä sen sitten voi laittaa roskikseen, ikävän usein kuitenkin kirjopesuohjelma läpikäyneenä mössönä ja nöyhtänä.

Ei kommentteja "Onko se nyt niin vaikeaa?"

Kommentoi "Onko se nyt niin vaikeaa?"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.