Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Biopesua

15.5.2014 15.08 | Veli-Pekka Päivänen

Maailma muuttuu ja mielipiteet sen mukana. Näin voisi todeta kun olen seurannut Äänekosken uuden biotuotetehtaan investointisuunnitelman saamaa laajaa huomiota. Kaikki ovat hankkeen takana ja ylistävät sitä isänmaallisena tekona. Miten on mahdollista, että uuden sukupolven sellutehtaan investointisuunnitelma herätti kaikkien mielenkiinnon ja että kaikki haluavat olla mukana?


Kärjistäen voisi todeta, että kymmenkunta vuotta sitten sellutehdasta kukaan ei halunnut naapurikseen. Sellutehdas saastutti ja haisi pahalta. Kaikki talousviisaat hokivat Nokian ja palveluiden nimeen. Metsäteollisuus julistettiin auringonlaskun alaksi, jolla ei ole tulevaisuutta ja josta piti päästä eroon. Tai ainakaan siihen ei saanut panostaa julkisia varoja. Ei riittänyt, että moitittiin Suomessa toimivaa metsäteollisuutta vaan piti paheksua julkisesti mm Etelä-Amerikan sellutehdasinvestointeja. Nyt kaikki haluaisivat olla äänekoskelaisten housuissa ja haluaisivat hyötyä uudesta tehtaasta, kuten kaupunginjohtaja Hannu Javanainen humoristisesti totesi.

Uuden biotuotetehtaan uutisointia seuratessa huomasin, että osa hanketta kommentoineista puhui paperiteollisuudesta ja sen uusista tuotteista, kun olisi pitänyt puhua uusista biotuotteista. Tämä osoittaa, että alan tuntemus on vähäistä. Metsäteollisuus on erittäin laaja teollisuuden ala, mutta julkisuudessa on näkynyt hyvin vain paperitehtaiden alasajo ja tämä on näkynyt päättäjien mielikuvissa.

Metsäteollisuus on hyvin konservatiivinen ja pääomavaltainen ala, jossa muutokset tapahtuvat hitaasti nykyiseen nopeaan kvartaalitalouteen verrattuna. Olisiko jopa niin, että metsäteollisuuden kvartaalin pituus onkin 250 vuotta ja elämme vasta ensimmäistä kvartaalia? Eli olemme olleet tavallaan sokeita ja kärsimättömiä havaitsemaan metsäteollisuuden uudistumishalua ja -kykyä. Välillä onkin hyvä pysähtyä miettimään, mikä on Suomen perusvahvuuksia. Vai onko niin, että meillä on vahva perusteollisuus, jonka rinnalle syntyy nopeasti kasvavia ja yhtä nopeasti kuihtuvia aloja.   

Uusiutumattomien raaka-aineiden käytölle on pakko löytää vaihtoehtoja ja tähän tarpeeseen metsäteollisuus tarjoaa eriomaisia mahdollisuuksia. Metsäteollisuuden uudistumisen avainsana on nyt BIO. Bion myötä sellutehtaasta tulee biotuotetehdas, joka osaltaan vastaa kestävän kehityksen haasteisiin.  Uuden sukupolven sellutehtaan eli biotuotetehtaan investointisuunnitelman julkistaminen oli vain ajan kysymys, sen verran töitä metsäyhtiöt ovat tehneet uusien tuotteiden kehittämisessä. Onneksi se kohdistui Suomeen ja Äänekoskelle. Metsäteollisuudella, Suomella, Keski-Suomella sekä Äänekoskella on siis tulevaisuutta.  

Äänekosken investointisuunnitelma ei ole jäänyt ainoaksi metsäteollisuuden investointiuutiseksi, onneksi. Stora Enso investoi Varkauteen ja Summaan. UPM investoi Lappeenrantaan. Lisäksi perhetaustaiset puunjalostusyhtiöt, kuten Keitele Group, Pölkky Oy sekä Wersowood Oy ovat laajentaneet toimintojaan uusille paikkakunnille. Vanhan hokeman "Metsä on Suomen turva" voi taas ottaa hyvillä mielin uusiokäyttöön kierrätyksen hengessä, varsinkin kun kaikki ovat kerrankin samaa mieltä.  

Ei kommentteja "Biopesua"

Kommentoi "Biopesua"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.