Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Nuoret mukaan maakunnan päätöksentekoon

16.6.2014 12.53 | Hannu Koponen
Nuoret tenttasivat kansanedustajia Keski-Suomen päivänä Jyväskylän kaupungintalossa.

Nuoret tenttasivat kansanedustajia Keski-Suomen päivänä Jyväskylän kaupungintalossa.

Nuoret ovat olleet mukana päätöksenteossa lyhyen ajan. Monet nuoret vaikuttajat ovat mukana useilla politiikan alueilla. Sitä kautta nuorilla on laaja-alainen käsitys päivän politiikasta ja yhteyksiä yhteiskunnan eri alueille.

Nuorten mukaan ottaminen rikastuttaa päätöksentekoa ja auttaa löytämään kaikki mahdollisuudet eri päätöksiin. Tuoreiden ajattelijoiden ja tekijöiden mukaan ottaminen on kannattava investointi tulevaisuuden maakunnan toiminnassa.


 

Nuorilla pitäisi olla enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa maakunnan asioihin. Varsinkin niihin, jotka koskevat nuorisoa. Nuoret haluavat vaikuttaa asioihin aikaisemmassa vaiheessa. Nuorilla ei ole kauheasti mahdollisuuksia tuoda ääntään kuuluviin ja tämä pitäisi muuttaa.

Nuorten mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin ovat esimerkiksi, että nuorisovaltuutetut saavat osallistua lautakuntien kokouksiin. Myös nuoret voivat vaikuttaa omiin asioihinsa esimerkiksi koulussa oppilaskunnan kautta. Nuoret voivat halutessaan myös vaikuttaa asioihin erilaisten foorumien ja netin kautta.

Nuoret haluavat vaikuttaa asioihin, jotka koskevat heitä. Nuoriso haluaa vaikuttaa esimerkiksi sellaisiin asioihin, kuin yleiset oleskelupaikat, skeittiparkit ja muut urheilualueet, kuten esimerkiksi jalkapallokentät ja ulkojäät, nuorisotilat ja kirjastot. Nuorisoa kiinnostaa myös politiikka ja oman kunnan asiat.

Nuorten mielipide on tärkeä. Nuorilla pitäisi olla enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin. Joillakin aikuisilla vaikuttajilla on sellainen käsitys, ettei nuorisoa kiinnosta tai että he eivät ota asioita tosissaan. Nuorisoa ei pidä aliarvioida. Nuorten mielipiteet tuovat uusia näkökulmia asioihin.

Nuoriso ajattelee että maakunnassa on hyvä koulutusjärjestelmä, mutta työllistyminen saattaa mietityttää. Nuorten mielipiteitä saisi kuuluviin esimerkiksi palkkaamalla kesätyöntekijöitä ja kyselemällä heidän mielipiteitään ja kertomalla kaikille nuorille mahdollisuuksista vaikuttaa asioihin. Nuorten mielipiteitä pitäisi kuunnella ja ottaa huomioon, jotta asioita voitaisiin parantaa.

Nuorten vaikuttamismahdollisuudet ovat nousussa, sillä esimerkiksi Jyväskylässä on nuorisovaltuusto. Nuorisovaltuusto ajaa nuorten asioita ja etuja sekä jakaa rahaa vuosittain nuorten omille hankkeille.

Ujoimmatkin nuoret saisivat ääntään kuuluviin sosiaalisen median kautta. Mielipiteitä ja ehdotuksia voisi kirjoittaa foorumeille ja erilaisille palstoille, joista sitten vaikuttajat voisivat lukea niitä.

Nuorten äänet kuuluviin maakunnan päätöksenteossa!

 

Ei kommentteja "Nuoret mukaan maakunnan päätöksentekoon"

Kommentoi "Nuoret mukaan maakunnan päätöksentekoon"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.