Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Kärkihankkeita jo 140 vuotta

20.10.2014 10.15 | Hannu Koponen
Rautatie tuli 120 vuotta sitten, nyt odotetaan kaksoisraidetta ja sähköistystä.

Rautatie tuli 120 vuotta sitten, nyt odotetaan kaksoisraidetta ja sähköistystä.

Mauno Jokipiin toimittamasta Keski-Suomen historiasta osui silmiini kohta, jossa oli hahmoteltu pääkohtia 1870-luvun alueelliseen edunvalvontaan, tuon ajan kärkihankkeita siis.

Mikä olikaan kolmen kärki? Rautatie, oma lääni ja keskisuomalainen sivistys eli kansakoulujen perustaminen. Rata saatiin nopeasti, 1890-luvun lopulla. Keski-Suomen lääni perustettiin reilun 80 vuoden jälkeen vuonna 1960 - tosin se menetettiin, kun suurläänit muodostuivat 1997. Kansakoulut rakennettiin ja sivistyttiin.


 

Hyviä hankkeita. Mutta onpa huvittavaa, miten tutulta lista vaikuttaa. Reilun kolmen vuoden työkokemukseni aikana maakunnan edunvalvonnassa olen törmännyt lukemattomat kerrat näihin samoihin asioihin.  Kaksoisraiteen eteen on tehty työtä pitkään. Sen ensimmäisen raiteen viereen voisi piakkoin tulla jo se toinen. Ja sähköistys Äänekosken suuntaan. Nelostie, alempiasteinen tieverkko ja lentoliikenne ovat muita nykyisen edunvalvontamme toistaiseksi muuttumattomia kulmakiviä. 

Läänin toteutumisen sijaan nyt on pinnalla maakunnan eheys: SOTE, nyt jo kai kuopan reunan yli pudonnut kuntarakenneuudistus, valtionhallinnon läsnäolo maakunnassa, poliisi, hätäkeskus, jne. Ja entäs koulutus? Nyt teemme töitä koulutetun työvoiman saatavuuden eteen, vaadimme lisärahoitusta koulujen homekorjauksiin ja toisaalta viemme koulutusosaamista muualle maailmaan.

Tämän päivän kärkihankkeilla on siis melkoinen historia takanaan. Maakuntaa on rakennettu jo pitkään omasta identiteetistä, hyvistä yhteyksistä ja osaamisesta. Jatketaan siis puurtamista.

Ei kommentteja "Kärkihankkeita jo 140 vuotta"

Kommentoi "Kärkihankkeita jo 140 vuotta"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.