Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

SLUSHia keskisuomalaisittain

19.11.2014 10.51 | Veli-Pekka Päivänen
Kasvu Open on SLUSHin keskisuomalainen pikkuserkku.

Kasvu Open on SLUSHin keskisuomalainen pikkuserkku.


Helsingin messukeskuksessa järjestettävästä SLUSH -tapahtumasta on kasvanut Euroopan tai, joidenkin puheiden mukaan, koko maailman suurin ja paras yrittäjyyden edistämistapahtuma. Siellä kohtaavat yrittäjyydestä kiinnostuneet opiskelijat, start up yritykset, kansainväliset enkelisijoittajat, kansainväliset pääomasijoittajat,
yksityiset yritysten kehittäjät sekä julkisen sektorin toimijat.


Mahtava juttu!
Usko suomalaiseen yrittäjyyteen on korkealla ja tulevaisuus näyttää valoisalta.

Mutta miksi SLUSH on onnistunut näin hyvin? Suurin syy menestykseen on se, että tapahtuma järjestetään eri tavalla kuin aiemmin. Tapahtumasta vastaa yksityinen yritys ja yksittäiset henkilöt, jotka ovat saaneet mukaan kaikki asiasta kiinnostuneet jopa presidentin.

Eron entiseen voisi tiivistää M. Porterin "vanhasta uuteen" -teoriaa vuodelta 1995 mukaillen

  1. Uudessa mallissa taitavat ja kokeneet yksiköt osallistuvat liiketoiminnan kehittämiseen, vanhassa julkisen toiminnan kehittämisellä on suurempi huomio.
  2. Uudessa mallissa toteuttamisesta vastaa yksityisen sektorin toimintaorganisaatiot, vanhassa mallissa yhteiskunnan ylläpitämät organisaatiot.

SLUSH on osoittanut, että taitavat ja kokeneet yksilöt saavat muutoksen aikaan. Muutos tuottaa myös tulosta.

Keski-Suomi tarvitsee 10 000 uutta työpaikkaa, 2 000 uutta yritystä, 2 miljardia euroa lisää vientituloja sekä lisää yritysten t&k toimintaa. Kovien tavoitteiden toteuttaminen vaatii muutosta myös täällä. Onneksi Keski-Suomessa on jo käynnissä oma SLUSH - tosin sen nimi ei ole SLUSH, vaan se koostuu useasta samankaltaisesta ilmiöstä. Keski-Suomen liitto on ollut mukana mahdollistamassa näitä ilmiöitä.


Esimerkkejä keskisuomalaisesta SLUSHista

Keski-Suomessa on kehitetty KasvuOpen malli, jossa kokeneet yrittäjät osallistuvat talkooperiaatteella toisten yritysten kehittämiseen. Lokakuussa järjestetty KasvuOpen -finaali keräsi Jyväskylän Paviljonkiin useita satoja yrityksiä ja kehittäjiä. Ensi vuonna KasvuOpen järjestää kymmeniä kasvunpolkutapahtumia ympäri Suomea ja finaali on lokakuussa Jyväskylässä. Uljas Valkeinen ja kumppanit ovat tehneet loistavaa työtä.

Joulukuussa avataan Jyväskylä Yritystehdas, joka kokoaa saman katon alle useita yksityisiä ja julkisia yrityskehittäjiä. Tehtaan tavoitteena on synnyttää uusia yrityksiä ja auttaa olemassa olevia yrityksiä kehittämään toimintojaan. Aiemmin yrittäjä joutui kiertämään useita luukkuja. Nyt on yksi osoite. Hyvä näin.

Myös korkeakouluopiskelijat ovat järjestäytyneet uudella tavalla yrittäjyyden kehittämiseksi. Jyväskylä Entrepreneurship Society ry eli JES järjestää viikoittain erilaisia tapahtumia, joissa opiskelijat saavat tietoa yrittäjyydestä, liikeideoiden kehittämisestä sekä niiden integroimisesta opintoihin. 1960 -luvulla opiskelijat suunnittelivat yhteiskunnallista vallankumousta, nyt opiskelijat toteuttavat yrittäjyysvallankumousta. Kiitokset kuuluvat Janne Puustiselle ja Jussi Kämäräiselle

Keski-Suomeen on syntynyt myös muita yksityisiä yrittäjäyhteisöjä kuten Sanna Jylängin Redesan, Yrittäjän kumppanitalo Jyväskylään ja Sari Saarisen Hubik Keuruulle. Nämä yritykset toimivat SLUSHin tapaan mahdollisimman lähellä pientä yritystä.

Yritykset tarvitsevat myös rahoitusta. Rahoitusta saa yleensä omasta taskusta, pankista ja pääomasijoittajilta. Nyt sitä saa myös yksityisiltä henkilöiltä eli enkeleiltä. Sami Etula on julkaissut viime kuussa ensimmäisen oppaan enkelisijoituksen hakemiseen. Opas on saanut loistava vastaanoton. Painos loppui heti kättelyssä.

Nämä esimerkit kertovat, että muutos on meneillään myös Keski-Suomessa. Minä ainakin haluan olla mukana tekemässä muutosta ja sen myötä myös tulosta!

 

7 kommenttia "SLUSHia keskisuomalaisittain"

Matti Härkönen 19.11.2014 12.57

Hyvin koottu ja summattu! Tällaiset, rohkaisevat ulostulot antaa meille kaikille uskoa että ollaan oikealla tiellä. Keski-Suomeen on tosiaan syntynyt nälkäinen ja tulosorientoitunut kasvun tekijöiden tiimi! T.Matti Härkönen

Toimi Kankaanniemi 19.11.2014 15.41

Hieno juttu.
Uutta asennetta ja otetta tarvitaan juuri nyt. Erityisesti nuoret on etsittävä mukaan.

Pauliina Silvennoinen 19.11.2014 19.33

Ilmiö on vahvassa kasvussa Jyväskylässä ja Keski-Suomessa. Lisäisin listaan vielä Ravintolapäivän joka on yrittäjyyden testilabra monelle ravintola-alasta kiinnostuneelle testata uusia tuotteita ja konsepteja. Jyväskylä oli siinäkin kärkikastia viime lauantaina, yli 30 pop up ravintolaa. 😃

Vilma Mutka 19.11.2014 23.30

Kiitos innostavasta kirjoituksesta! Positiiviset uutiset esiin! Vaikka hyviä asioita tapahtuu Keski-Suomessakin paljon, varmasti tarvitsemme oppien ja innostuksen tartuttamista ja mahdollistamisen asennetta lisää. Lisäisin listaan vielä jo reilu 10 vuotta toimineen, yksityisrahoitteisen Crazy Town -yritysyhteisön. Tervetuloa käymään osoitteessa Kauppakatu 32! :)

Rolf Nyholm 22.11.2014 13.54

Hyvät huomiot ja juuri tähän hetkeen sopiva juttu. Myös ELY-keskus, TEM , TE-keskukset ja valtion muutkin toimijat saatava saman ajattelutavan taakse. Ei vain ajatella suuria yrityksiä, vaan satsauksia tarvitaan juuri nyt pieniin- ja keskisuuriin yrityksiin. Kasvun polku mainio avaus juuri omassa maakunnassa.

Marita Salenius 22.11.2014 13.54

SLUSH pienellä kirjoitettuna on sohjoa ja loskaa, mutaa ja liejua, mutta myös sentimentaalisuutta ja imelää tunteellisuutta. Tuota tunteellisuutta tänne maakuntaankin päin toki toivoisi.Kovin on Jyväskylä keskeinen. Keuruun Hubik sentään oli tunnistettavissa.

Yritystä yrityksen perään. Kun vielä saataisi näitä aloitukseen liityviä byrokratian hampaita viilattua pienemmälle purennalle, niin edistystä tapahtuisi vaikka ilman slushia isoilla kirjaimilla.

Hyviä esimerkkejä ja varmasti niistä säikeitä lähtee meillekin päin.

Veli-Pekka Päivänen 24.11.2014 9.49

Kiitoksia palautteista!

On aivan totta, että en maininnut kaikkia SLUSHIn kaltaisia keskisuomalaisia yrittäjyyden kehittämismalleja. Blogiin ei kertakaikkiaan mahtunut kuin muutama. Tässä muutama hyvä esimerkki lisää: vuoden 4H-yritys –kilpailu, Viitasaaren Keksintöjen viikko, Karstulan Robotti ja jne.

Tuoreimpana voisi mainita Yhdysvaltain suurlähetystön järjestämän valtakunnallisen Ambassador´s Entrepreneurial Challenge –liikeideakilpailun (AEC). Voitto tuli Keski-Suomeen: Cygnaeus-lukion opiskelijoiden joukkue, Matias Mäkitalo, Marikka Goyal, Sandra Telinen ja Ilari Miettunen, voitti kisan liikeidealla Nuoriosaa.fi. Onnea voittajille.

Kommentoi "SLUSHia keskisuomalaisittain"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.