Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Maahanmuuttajat pelastavat Keski-Suomen väestönkasvun?

28.1.2015 11.49 | Veli-Pekka Päivänen
Väestönkasvumme näyttää olevan maahanmuuttajien varassa.

Väestönkasvumme näyttää olevan maahanmuuttajien varassa.

Tilastokeskus julkaisi juuri tiedot maakuntien ja kuntien väestömuutoksista. Keski-Suomen väestönkasvu on ollut 2000 luvulla yleensä keskimäärin 700 - 800 henkilöä/vuosi. Toissavuonna kasvua tuli kuitenkin vain 163 henkilöä ja viime vuonna enää 67 henkilöä.

Oltiin sentään plussalla, hyvä niin. Jäin pohtimaan syitä, miksi näin on käynyt. Tarkemmat analyysit paljastivat yllättäviä seikkoja: syntyvyys suhteessa kuolleisuuteen vähenee ja muuttotappio kasvaa. Väestön kasvu on siis maahanmuuttajien varassa.


 

Tilastokeskuksen mukaan syntyneiden enemmyys on laskenut jyrkästi: esimerkiksi vuonna 2010 Keski-Suomessa syntyi liki 500 lasta enemmän kuin täällä kuoli ihmisiä. Viime vuonna syntyneitä oli enää 38 enemmän kuin kuolleita. Selittävänä tekijänä lienee Keski-Suomen ikärakenne. Väestö vanhenee ja kuolleisuus lisääntyy, varsinkin pienillä paikkakunnilla.

Myös kuntien välinen muuttoliike on kääntynyt epäedulliseksi Keski-Suomessa. Vielä vuonna 2010 Keski-Suomi sai muuttovoittoa muista maakunnista 44 henkilöä, mutta vuonna 2014 muuttotappiomme oli yli 400 henkilöä. Pahenevan muuttotappion taustalla on maakunnan erittäin suuri työttömyys. Joulukuussa Keski-Suomessa oli 23 000 työtöntä. Jos työttömyytemme pysyy valtakunnan kärkisijoilla, Keski-Suomen muuttotappio pahenee edelleen. Muualla on vetovoimaa eli avoimia työpaikkoja ja meillä on työntövoimaa eli suuri työttömyys.

Keski-Suomen väestökasvun pelastaja oli yllättäen positiivinen nettomaahanmuutto. Se tarkoittaa, että Keski-Suomeen muutti ulkomailta 435 henkilöä enemmän kuin täältä ulkomaille. Nettomaahanmuutto Keski-Suomeen on ollut samalla tasolla jo useamman vuoden ajan ja se on kohdistunut pääasiassa Jyväskylän seudulle. Ulkomaalaisten absoluuttinen määrä ei ole kuitenkaan lisääntynyt samassa suhteessa. Nettomaahanmuutosta olisi hyvä tehdä tarkempi tutkimus: keitä muuttajat ovat ja mistä he pääasiassa tulevat. Ovatko he opiskelijoita, työntekijöitä, pakolaisia ja minne he muuttavat Keski-Suomesta?

Maakunnan sisällä väestö keskittyy edelleen Jyväskylän seudulle, jonka viime vuoden väestönkasvu oli n 1300 henkilöä. Muut seudut menettivät suunnilleen saman verran asukkaita. Tilanne on jatkunut samalaisena jo useita vuosia eli Jyväskylän vetovoima on pitänyt koko maakunnan väestönkasvun plussalla.

Keski-Suomi tarvitsee pikaisesti uusia työpaikkoja, jotta pysymme edelleen väkilukua kasvattavana maakuntana. Muutoin edessä on väestön väheneminen. 

Onneksi näkyvissä on jotain positiivistakin. Äänekosken biotuotetehdas sai ympäristöluvan, joten investointipäätös on jälleen askeleen lähempänä.


Lähteenä on käytetty Tilastokeskuksen tietoja: 

http://www.stat.fi/til/vamuu/2014/12/vamuu_2014_12_2015-01-27_tie_001_fi.html

 

3 kommenttia "Maahanmuuttajat pelastavat Keski-Suomen väestönkasvun?"

Merja Lahti 29.1.2015 10.45

Elinkeinoelämän valtuuskunta näemmä samoilla linjoilla kuin V-P.
http://www.eva.fi/blog/2015/01/29/eva-analyysi-tulevaisuuden-tekijat-suomi-ei-parjaa-ilman-maahanmuuttoa/

Mamu :) 13.11.2015 13.30

Maahanmuuttajia on tainnut tulla enemmän kuin blogissa ennakoitiin, joten Keski-Suomen väestönkasvu lienee turvattu tänä vuonna.

Monikohan niistä asettuu pysyvästi Keski-Suomeen? Lopputulos riippuu siitä miten nopeasti he saavat töitä ja toimeentuloa.

Veli-Pekka Päivänen 13.11.2015 14.16

Tuoreen maahanmuuttoviraston tilaston mukaan Keski-Suomessa asuu marraskuun 2015 puolivälissä 1300 turvapaikanhakijaa. Ministeri Orpo on arvioinut, että kaikista hakijoista alle puolet saa oleskeluluvan, joten Keski-Suomeen tullee n 500 uutta asukasta. Tosin turvapaikkapäätökset venyvät ensi vuoden puolelle.


http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kahdessa-suomen-maakunnassa-ei-ole-lainkaan-turvapaikanhakijoita-katso-oman-maakuntasi-tilanne/5557644

Kommentoi "Maahanmuuttajat pelastavat Keski-Suomen väestönkasvun?"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.