Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Kansainvälistä EU-rahoitusta hyödyntämään!

19.2.2015 8.20 | Heikkinen& Partanen


Keski-Suomessa on mahdollista hakea Euroopan unionin kansainvälistä rahoitustukea useasta ohjelmasta. Ohjelmat tukevat erityisesti innovaatioihin, ympäristöön, saavutettavuuteen, kestävään kaupunkikehitykseen sekä pk-yritysten kilpailukykyyn liittyviä toimia. Tällaisia ohjelmia ovat esimerkiksi Itämeren maiden ohjelma, Pohjoinen periferia ja arktinen, Interreg Europe, Horisontti 2020, Erasmus+ jne. Uusi EU-ohjelmakausi 2014-20 on käynnissä ja suurin osa em. ohjelmista on avoinna rahoitushakemuksille.


 

Kansainvälisen EU-rahoituksen merkitys on lisääntynyt, nyt kun rakennerahasto-ohjelman potti on pienentynyt - esimerkiksi Keski-Suomessa noin puoleen entisestä. Moni keskisuomalainen organisaatio onkin aktiivisesti hyödyntänyt kansainvälisiä verkostojaan ja hakenut EU-tukea, mutta enemmänkin asiaan voisi panostaa ja rahoitusmahdollisuuksia hyödyntää. Usein kuulee valitettavan, että EU-rahoituksen hakeminen ja hankkeiden toteuttaminen on toivottoman työlästä ja byrokraattista, mutta hommaan kyllä oppii, ja ensimmäisen kerran jälkeen helpottaa.


Mitä menossa juuri nyt?

Itämeren maiden ohjelma on nykyään kaksivaiheinen ja 1. haku on juuri päättynyt. Ensimmäisen vaiheen ideahakuun (nk. concept paper -haku) tuli peräti 282 hakemusta eli kilpailu on kovaa. Vain murto-osa ideahakupapereista päässee toiselle kierrokselle eli saavat lähettää varsinaisen hakemuksen touko-kesäkuussa. Suomalaisten kunniaksi on todettava, että hakemuksissa oli eniten suomalaisia pääpartnereita (56), mutta tietääksemme yksikään näistä ei ole Keski-Suomesta. Hankeideoissa on kuitenkin mukana myös keskisuomalaisia toimijoita, joten peukut pystyyn, että ne hakemukset pääsisivät toiselle kierrokselle. Rahoitukseltaan ohjelma on antelias - hyväksytyille hankkeille EU-tuki on 75 %.

Pohjoinen periferia ja arktinen -ohjelmassa hakuja on auki useampi vuodessa. Nyt meneillään oleva 2. haku päättyy huhtikuun alussa ja seuraava avautunee elokuussa. Keski-Suomessa ei ole tähän asti osattu tarpeeksi hyödyntää tätä pohjoisen Euroopan tukiohjelmaa, jossa kilpailu rahoituksesta on vähemmän veristä kuin vaikkapa yllämainitussa Itämeren vastaavassa. Nyt Keski-Suomessa on valmistelussa parikin hyvää hanketta, jotka toivon mukaan avaavat väylän muillekin. Tämän ohjelman EU-tuki on 65 %.  

Koko Euroopan kattava Interreg Europe -ohjelma (entinen Interreg IVC) avautuu keväällä. Siitä rahoitetaan julkisten tahojen yhteistyötä aluekehityksen tavoitteiden ja ohjelmatyön vaikuttavuuden parantamiseksi. Ohjelmaan kannattaa hakeutua, jos on mukana esimerkiksi älykkään erikoistumisen toimenpiteissä. Vaikka kilpailu tässä ohjelmassa tulee olemaan kova, mukaan lähtöä kannustanee korkea tukitaso, peräti 85 - 100 %!  


Edunvalvonta käynnistettävä seuraavaa ohjelmakautta varten

Koska Keski-Suomi ei sijaitse minkään valtion rajan tuntumassa, ei maakuntamme voi osallistua suoraan rajat ylittävään yhteistyöhön ja rahoitusohjelmiin. Tällaisia ovat muun muassa Botnia-Atlantica (Suomi-Ruotsi) ja ENI-ohjelma (Suomi-Venäjä). Etenkin Kaakkois-Suomi-Venäjä -ohjelma olisi keskisuomalaisille tärkeä, sillä meillä on paljon yhteistyötä ja kauppaa Venäjän suuntaan. Emme kuitenkaan ole mukana ohjelmassa edes nk. rajoittuvana alueena, toisin kuin - yllättävää kyllä - Turku! Koska Turkukin onnistui todistamaan olevansa Venäjään rajoittuva kaupunki, meidän olisi syytä saada sieltä edunvalvontaoppia viimeistään seuraavaan ohjelmakauteen (2021-) mennessä.


Lisätietoja

Kysy lisätietoja kansainvälisistä EU-rahoitusmahdollisuuksista blogin kirjoittajiltta Keski-Suomen liitosta (em. ohjelmat) ja ELY-keskuksesta (Horisontti 2020).

Lisäksi keskisuomalaisten apuna Brysselissä on Länsi-Suomen WFEO:n toimisto, joka auttaa mm. kumppaneiden hakemisessa. Kannattaa myös ilmoittautua WFEO-toimiston uutiskirjelistalle, sitä kautta saa tietoa esimerkiksi meneillään olevista yhteistyöhauista. 

 

 

5 kommenttia "Kansainvälistä EU-rahoitusta hyödyntämään!"

Raija Partanen 25.2.2015 15.30

Blogiteksti on herättänyt kysymyksiä EU-rahoituksen soveltuvuudesta yritysten infrahankkeisiin. Näihin EU-rahoitus ei enää taivu, mutta uusi nopeasti yleistyvä joukkorahoitus saattaisi hyvinkin tarjota ratkaisun. Vaikka joukkorahoitus on jossain määrin työläs toteuttaa, se samalla antaa tietoa siitä, onko ao. palvelulle oikeasti kysyntää – markkinatutkimus siis samalla vaivalla.
Joukkorahoitusta välittäviä alustoja on Suomessa useita - esimerkiksi www.invesdor.fi,fundu.fi, www.venturebonsai.com, mesenaatti.me - lisää löytyy googlaamalla.

Merja Lahti 25.2.2015 15.34

Hei, olisi muuten kiva, jos kommentoisitte ja kysyisitte lisää tällä palstalla julkisesti. Muutkin voisivat hyötyä ja innostua keskustelemaan lisää.

TM Saarinen 5.3.2015 11.49

Hei Raija,
Luovan alan toimijana nyt uutta brändiä käynnistäessäni olisin kiinnostunut tietämään minkälaisiin toimenpiteisiin EU-rahoitusta kannattaa minun asemassani ensisijaisesti hakea. Lähinnä kyseeseen tulevat varmaankin pk yritysten kilpailukyvyn kehittämiseen liittyvät EU-rahoituskanavat? Kattaako se tuotekehityksen tai alihankintaverkoston kehittämisen?
Kysymyksiini saan varmaankin valaistusta 12.3 Tikkakoskella Tuoteväylän "Ideat Lentoon"-tapahtumassa?

Raija Partanen 6.3.2015 13.56

Nuo jutussamme mainitut EU-rahoitukset eivät sovellu yksittäisen yrityksen tarpeisiin. EU:lla on uuden Horisontti2020 -ohjelman kautta kyllä jaossa myös ihan yksittäisille yrityksille tarkoitettua rahoitustakin, ja siitä saa lisätietoa Tekesin kautta - rahoitus on nimeltään Horizon 2020 SME Instrument.
Kansallista yritysten kehittämisrahoitusta on tarjolla ELY-keskuksen kautta, lisätietoa löytyy osoitteesta
http://www.ely-keskus.fi/web/ely/yrityksen-kehittamisavustus2#.VPmCey61cW4
Tikkakosken Tuoteväylä-tilaisuus on varmaan erinomainen mahdollisuus kysellä lisää kaikista em. rahoituksista.

Pekka R. 13.4.2015 12.53

Todella mielenkiintoista ja hienoa tämmöinen! Toivottavasti kynnys hakemiselle saadaan riittävän alas ja info kiertämään, ettei vain isommat yritykset hyödynnä näitä rahoja yksinään.

Kommentoi "Kansainvälistä EU-rahoitusta hyödyntämään!"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.