Keski-Suomen liiton blogi

Kirjoittajina Keski-Suomen liiton johto ja muut talon asiantuntijat sekä vierailijat. Juttuaiheet ovat kirjoittajien omia valintoja ja näkemyksiä. Lue ja kommentoi! Kommentit päivitetään työaikana.

Maakuntakaavan tarkistus käyntiin

18.5.2015 8.20 | Olli Ristaniemi
Ristaniemi selosti maakuntakaavan tarkistusta maakuntavaltuustolle Viitasaarella 8.5.

Ristaniemi selosti maakuntakaavan tarkistusta maakuntavaltuustolle Viitasaarella 8.5.


Keski-Suomen maakuntakaavan tarkistus käynnistyi maaliskuussa. Maakuntahallitus päätti kaikkien kuuden voimassa olevan kaavan tarkistuksesta. Nämä ovat Keski-Suomen maakuntakaava, 1., 2., 3. ja 4. vaihemaakuntakaava sekä Pirkanmaan 1. maakuntakaava Jämsän Länkipohjan osalta.


Edessä ei ole sellainen maratooni kuin Keski-Suomen maakuntakaavan kanssa vuosina 2002-2009, vaan nyt mennään etappi kerrallaan ja otetaan välillä välikirejä. Maalissa pitää olla vuonna 2017. Kaavaprosessia verryteltiin jo viime vuonna
epävirallisten palavereiden muodossa.

Keski-Suomen maakuntastrategiassa määritelty aluerakenne 2040 muodostaa maakuntakaavan tarkistuksen lähtökohdan. Tarkistuksessa korostetaan strategisuutta. Samalla tarkastellaan merkintöjen maakunnallista/seudullista tasoa. Mittakaava tulee olemaan sama kuin aikaisemmissakin maakuntakaavoissa eli 1:250 000 ja tavoitevuosi on 2040. Teemakohtaisesti selvitetään merkintöjen poisto-, päivitys- ja säilytystarve sekä se tulisiko kaavaan merkitä jotain uusia asioita. Merkintöjen kuvauksissa pyritään staattisuuden sijasta toiminnallisuuteen.

Maakuntakaavan strategisuuden korostus sekä aluevarausten maakunnallisen/seudullisen tason nosto ovat saaneet kannatusta. Jo nyt on näkyvissä mielenkiintoisia uusia avauksia. Biotaloudelle ja sen näkymiselle tavalla tai toisella on maakuntastrategian mukaisesti enimmäkseen hurrattu. Nelostie osana eurooppalaista Ten-T -ydinverkkoa on ilman muuta mukana. Keiteleen, Etelä-Konneveden ja Pihlajaveden valuma-alueet ovat mahtavia luontoalueita, joita syystä voidaan perustella luonnon monimuotoisuudella, maakuntakala järvitaimenen esiintymisellä ja luontomatkailulla. Myös oikorata pääkaupunkiseudulle ja siitä tehty selvitys ovat nousseet esille, viimeksi Päijät-Hämeen liiton lausunnossa.

Liitto osallistuu aktiivisesti Keski-Suomen ELY-keskuksen kaavapuolen kehittämiskeskusteluihin kuntaryhmien kanssa. Keskusteluissa on kaksi aihetta: Keski-Suomen maakuntakaavan tarkistus ja kuntien taajamakehitys. Hyvää yhteistyötä, voimavarojen yhdistämistä, näin sen pitääkin mennä. Toivottavasti mahdollisimman monet liiton ja kuntien luottamushenkilöt ja kuntien virkahenkilöt osallistuvat keskusteluun.

Seuraa ja kommentoi maakuntakaavan tarkistusta liiton verkkosivuilla osoitteessa www.keskisuomi.fi/maakuntakaavoitus.

Ei kommentteja "Maakuntakaavan tarkistus käyntiin"

Kommentoi "Maakuntakaavan tarkistus käyntiin"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.