Miksi huhtikuun 18. on Keski-Suomen päivä?

 

Käsite Keski-Suomi nousi tiettävästi ensimmäistä kertaa historiassa julkiseen keskusteluun sanomalehden palstalle vuonna 1856 huhtikuun 18. päivänä. Silloin Suometar-lehti julkaisi sivuillaan kirjoituksen, jonka oli laatinut piirilääkäri Wolmar Styrbjörn Schildt, tuo suomalaisuuden, suomen kielen ja Keski-Suomen maakunta-aatteen puolestapuhuja.

Schildt kirjoitti:

"Jospa maaherran oikeutta saataisiin Jyväskylään, joka asia oliskin sangen suotuisa ja toivottava täällä kaukana maan sydämessä. Totta se varallisesti ja hengellisesti ylentäisi näitä seutuja, joka olisikin voimallinen kohoke koko Keski-Suomelle, sekä tälle nuorelle kaupunnille. Ja varmaan Suomen armollinen esivalta, joka valvoo joka maakunnan etua, myös toimittaa ajan kuluessa uutta maaherran lääniä Keski-Suomeen."  


Tästä syystä 18. huhtikuuta on nimetty Keski-Suomen päiväksi. Sitä vietettiin esimerkiksi 1980-luvulla maakunnassa erilaisten kulttuuritapahtumien merkeissä. 2000-luvun taitteen molemmin puolin Keski-Suomen liitto järjesti yhdessä kuntien kanssa Keski-Suomen juhlan vuorotellen eri seutukunnissa. Kunnat tuottivat juhliin omaleimaisen ohjelman ja tarjoiltavat noudattelivat paikallisia perinteitä.

 

Nykyään Keski-Suomen päivä on vapaamuotoinen, talkoohenkinen erikokoisten ja -näköisten tilaisuuksien ja tapahtumien päivä, jota vietetään eri puolilla maakuntaa.