Tanssia taideresidenssissä. Kuva Matti Häyryrnen 

Taiteen paikka palvelurakenteessa

 

Kulttuurihyvinvointipalvelut tulee sisällyttää osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteita, jotta ne tavoittavat asiakkaansa ja juurtuvat osaksi päätöksentekoa ja toimintakulttuuria. Taiteen paikka palvelurakenteessa -hanke hakee taiteilijaresidenssien kautta vastausta siihen, mihin kohtiin asiakas- ja palveluohjausrakenteessa eri asiakasryhmien kulttuurihyvinvointipalvelut tulee sijoittaa. Hanke toteutetaan yhteistyössä sote-asiantuntijoiden, erityisesti asiakas- ja palveluohjauksesta vastaavien tahojen kanssa.

Taiteilijaresidenssit toteutetaan maalis-kesäkuun 2019 välisenä aikana Laukaassa, Jämsässä sekä Saarikan alueella (Kannonkoski, Kivijärvi, Kyyjärvi, Saarijärvi, Karstula). Kunnat ovat itse valinneet asiakasryhmät ja taiteen alat.

Saarikan alue:
kohderyhmä: kehitysvammapalveluiden asiakkaat
residenssitaiteilija: tanssitaiteilija Teija Häyrynen, Keski-Suomen Tanssin Keskus

 

Laukaan kunta:
kohderyhmä: Laukaan kunnan sote-työyhteisö
residenssitaiteilija: yhteisötaiteilija AMK Hanna Veander

 

Jämsän alue:
kohderyhmä: nuoret aikuiset ja yli 30-vuotiaat mielenterveyskuntoutujat
residenssitaiteilija: sairaalaklovni, näyttelijä Petri Mäkipää, Sairaalaklovnit ry.

 

Taloudellista dataa taiteen hyvinvointivaikutuksista ei juurikaan ole saatavilla. Hankkeen aikana kerätään materiaalia kulttuurihyvinvointipalveluiden taloudellisen vaikuttavuuden arvioimiseksi (SROI-analyysi) päätöksenteon ja palveluiden ostajan tueksi.

Hanke on suunnattu yhteistyöalueiden sote-yksiköiden asiakkaille, heidän omaisilleen, asiantuntijoille ja henkilökunnalle, taiteen ja kulttuurin ammattilaisille sekä Keski-Suomen sote-palvelujärjestelmän valmisteluun osallistuville.

 

Hanke on käynnissä 18.2.-18.8.2019. Taiteen edistämiskeskus rahoittaa hanketta.

Taiteen edistämiskeskuksen logo

 

Tiina  Kivioja
Tiina Kivioja
projektikoordinaattori
040 131 7002
tiina.kivioja[at]keskisuomi.fi
kulttuurihyvinvointipalvelut osaksi sotea

Sivun pääkuva: Matti Häyrynen