Keski-Suomi on maailman saunamaakunta. Suomen sydämessä saunotaan paljon, järjestetään saunamaratoneja ja -viikkoja, tuotetaan kiukaita, julistetaan vuosittain joulusaunarauha ja ollaan muutoinkin saunan ystäviä.

 

Saunamaakunnan kartta 

  

 

Keski-Suomen saunat löytyvät kätevästi yhdestä osoitteesta: map.saunaregion.fi

Keski-Suomen rantasaunat, savusaunat, kaupunkisaunat ja kylpylät on koottu kartalle, josta niin paikallisten kuin turistienkin on helppo etsiä itselleen sopiva saunaelämys. Hausta löytyvät myös kylpytynnyrit, porealtaat, hyvinvointihoidot ja monet muut saunojen lisäpalvelut.

Sauna on tärkeä osa keskisuomalaisuutta, ja saunakartan tietoja koottiinkin kaikille maakunnan asukkaille suunnatulla kilpailulla "Keski-Suomen paras sauna". Keväällä 2017 järjestetyssä kilpailussa ilmiannettujen julkisten saunojen omistajiin otettiin yhteyttä ja heidät kutsuttiin osallistumaan palveluun. Saunakartalle ovat tervetulleita myös kaikki muut keskisuomalaiset julkiset saunat. Näkyvyys kartalla on saunoille ilmaista.   

Keski-Suomen paras sauna -kilpailu

Keski-Suomen paras sauna -kilpailussa kolme eniten ääniä saanutta saunaa olivat

1. Revontuli (18 ääntä)

2. Varjolan tila (12 ääntä) ja

3. Tupaswilla (9 ääntä).

 

Paras saunan tarina löytyi Lehtisaaren saunalta, jonka omistaa Jyväskylän evankelisluterilainen seurakunta. Saunan ilmiantaja kertoi tarinan näin:

 

"Tämä on niitä harvoja ilimasia saunoja, joihin on tervetulleita kaikki halukkaat mm. sukupuolesta, uskonnosta, asuinpaikasta sekä siitä ettei tarvi kuulua mihinkää tiettyyn järjestöön tms. Vaan tosiaankin kaikki halukkaat on sinne tervetulleita, eikä maksa mittää! Joten tämä "kaikkien yhteinen kesäpaikka" ei "kysele kenenkään rahatilannetta". Mielenkiintoseksi saunaan menemisen tekkee myös sinne kulukeminen, joka tehhään soutuvenneellä! Paikanpäällä on mahollisuus paistaa omat makkarat. Ja onhan siellä pienimuotonen kioski, joka ei sinänsä hae voittua kioskin tuotoilla. Ja siitä saunasta vielä: sauna on sekasauna, eli ei oo olemasa naisten- tai miestenvuoroja. Joten koko perhe pääsee saunaan yhtäaikaa! Täten ei tarvi kytätä kellua millon kukanenki pääsee saunomaan. Löylyt on lepposat ja tunnelma kojikas. Uimaan pääsee niin viilentymmää. Venettä voi lainata ja käyvä soutelee, nii halutessaan. Tämä on mun mielestä paras sauna!"

 

Ääniä annettiin yhteensä 95, joista 91 täytti kilpailun kriteerit.

 

Kaikkien saunoja ilmiantaneiden kesken arvottiin lahjakortti saunalautalle. Palkinnon voittajalle ilmoitetaan asiasta myös henkilökohtaisesti.

 

Kilpailussa ilmiannettiin yhteensä 47 eri saunaa.

 

Lue saunamaakunnasta lisää:  https://saunaregion.fi/fi/

 

Lisätietoja:

 

 

Leena Pajala
Leena Pajala
matkailukoordinaattori
040 595 0015
leena.pajala[at]keskisuomi.fi
matkailun kehittäminen

 

 

 

Tuulia Nieminen
Tuulia Nieminen
viestintäpäällikkö
040 591 5058
tuulia.nieminen[at]keskisuomi.fi
viestintä ja markkinointi